ПОТРЕБНА Е ДРЖАВНА ПОДДРШКА ЗА ДОМАШНИТЕ ИЗВОЗНИ КОМПАНИИ

ПОТРЕБНА Е ДРЖАВНА ПОДДРШКА ЗА ДОМАШНИТЕ ИЗВОЗНИ КОМПАНИИ 07.02.2023

ретседателот на Клубот на извозници при Стопанската комора на Северна Македонија проф. д-р Дарко Лазаров во гостувањето на „Блумберг Адрија ТВ“, посочи дека е потребен системски пристап од страна на државата за поддршка на извозниот сектор со посебен фокус на домашните извозно ориентирани компании. Тој истакна дека акцентот треба да биде ставен на мерки за зголемување на конкурентноста и извозна ...
Повеќе ...

ЗА ДУАЛНИОТ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ ОБЕЗБЕДЕНА Е ПОДДРШКА ОД 2,73 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА

ЗА ДУАЛНИОТ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ ОБЕЗБЕДЕНА Е ПОДДРШКА ОД 2,73 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА 03.02.2023

Образованието треба да биде вистинска комбинација на вештини, вклучувајќи и дигитални и трансверзални клучни компетенции потребни за работните процеси, и да им обезбеди на вработените соодветни професионални вештини, а тоа може да се постигне само со синергии и со партнерства меѓу јавниот и реалниот сектор. Само на ваков начин компаниите создаваат потенцијал за вработување квалификуван кадар, се о ...
Повеќе ...

ДВА МИЛИОНИ И СЕДУМСТОТИНИ И ТРИЕСЕТ ИЛЈАДИ ЕВРА ОД ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА ЗА ПОДДРШКА НА ДУАЛНИОТ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ

ДВА МИЛИОНИ И СЕДУМСТОТИНИ И ТРИЕСЕТ ИЛЈАДИ ЕВРА ОД ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА ЗА ПОДДРШКА НА ДУАЛНИОТ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ 31.01.2023

Триесет и седум фирми членки на Стопанската комора на Северна Македонија ќе добијат грант од околу 2,73 милиони евра за да склучат договор и за да го продолжат дуалниот модел на образование со 4 стручни училишта и со 2 високообразовни институции ...
Повеќе ...

РАБОТНА СРЕДБА ВО КОМОРАТА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ЕКОНОМИЈА М-Р КРЕШНИК БЕКТЕШИ И ГЕНЕРАЛНИОТ ДИРЕКТОР НА АД ЕСМ М-Р ВАСКО КОВАЧЕВСКИ

РАБОТНА СРЕДБА ВО КОМОРАТА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ЕКОНОМИЈА М-Р КРЕШНИК БЕКТЕШИ И ГЕНЕРАЛНИОТ ДИРЕКТОР НА АД ЕСМ М-Р ВАСКО КОВАЧЕВСКИ 23.12.2022

Како и многупати досега, на средбата Комората укажа на потребата од поддршка и помош на бизнис секторот, со цел опстанување на пазарот и одржување на конкуретноста. Она што е клучно е дека Комората во континуитет во интерес на компаниите инсистира на поддршка на бизнисот за да опстои во овие исклучително сложени и неизвесни услови на стопанисување и да се справи со конкуренцијата. ...
Повеќе ...

ПОКРАЈ ПРЕДИЗВИЦИТЕ ОД ГЛОБАЛНИТЕ ЕКОНОМСКИ ДВИЖЕЊА, СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ГО ЗАДРЖАА БРОЈОТ НА ВРАБОТЕНИ ВО 2022 ГОДИНА

ПОКРАЈ ПРЕДИЗВИЦИТЕ ОД ГЛОБАЛНИТЕ ЕКОНОМСКИ ДВИЖЕЊА, СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ГО ЗАДРЖАА БРОЈОТ НА ВРАБОТЕНИ ВО 2022 ГОДИНА 20.12.2022

Резултатите од анкетното истражување пред новинарите, пред претставници на компаниите членки и високи претставници на странски амбасади во земјава ги презентираа г-н Виктор Мизо, генерален директор на „Костал“ и претседател на Асоцијацијата и г-н Георги Тренковски, генерален директор на „Теламон“, во својство на потпретседател на Асоцијацијата. ...
Повеќе ...